سفارش تبلیغ
صبا ویژن
آن که حساب نفس خود کرد سود برد ، و آن که از آن غافل ماند زیان دید ، و هر که ترسید ایمن شد و هر که پند گرفت بینا گردید . و آن که بینا شد فهمید و آن که فهمید دانش ورزید . [نهج البلاغه]
دل نوشته
 
 RSS |خانه |ارتباط با من| درباره من|پارسی بلاگ
»» رایت دانش‏ها

از تبار نور

دیگر بار چشمه‌سار کوثر محمّد صلى‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله در جویباران فضیلت و عفاف به یکدیگر رسیدند تا مرجان‏هاى معرفت و مرواریدهاى درخشان امامت را به چشمان منتظر و دل‏هاى آرزومند هدیه کنند. امام حسین علیه‏السلام جشنى شکوهمند و معنوى را تدارک دیده تا شاهد پیوند زیبا و مقدّس فاطمه دختر برادرش امام مجتبى علیه‏السلام و زیباترین روح پرستنده؛ یعنى، فرزندش علىّ باشد.

خدایا، این نام‏ها چقدر براى اهل‌بیت عصمت زیبا و خاطره آفرین است! فاطمه هم‌نام مامشان زهرا علیهماالسلام که همواره خاطره‏هاى مهر و عفاف و عصمت را در یادها زنده مى‏کند و نام على همان که سجّاد آل محمد علیهم‏السلام فرمود از شدت علاقه‏اى که پدرم به امام على علیه‏السلام داشت همواره براى فرزندانش نام على را بر مى‏گزید.(1)

حریف مجلس ما خود همیشه دل مى‏برد على الخصوص که پیرایه‏اى بر او بستند، و این خود فرهنگى زیبا و عشقى متعالى بود که همچنان خاندان فاطمه علیهاالسلام با آن زندگى مى‏کردند و با نسیم و عطر دل‌انگیز این نام، خود را شادابى و معنویّت مى‏بخشیدند که حدیث فاطمیّات نیز جلوه‏اى از همین فرهنگ و عظمت را فرا راه دیدگان قرار مى‏دهد. پنج نفر از راویان حدیث به نام فاطمه است که هر یک از عمّه‏هاى خویش آن را روایت مى‏کنند. فاطمه دختر امام موسى ابن جعفر علیهماالسلام از فاطمه دختر امام صادق علیه‏السلام از فاطمه دختر امام باقر علیه‏السلام از فاطمه دختر امام سجّاد علیه‏السلام از فاطمه دختر امام حسین علیه‏السلام و او از امّ کلثوم دختر فاطمه‏ زهرا علیهاالسلام و او از مادرش فاطمه‏ى زهرا علیهاالسلام که فرمود: «آیا فراموش نمودید سخن پیامبر صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله را در روز غدیر خم که فرمود: هر کس من مولاى اویم على مولاى اوست.»(2)

این چنین است که مى‏بینیم نسل کوثر خود را همیشه با این نام در امتدادى نورانى تجلّى مى‏داده است و این بر اساس همان فلسفه‏اى بود که سبط اکبر، امام مجتبى، و امام حسین علیهماالسلام بنا نهاده بودند و جلوه و بنیاد اصیل آن را در همین نام‏گذارى این زوج مشاهده مى‏کنیم. فاطمه دختر امام مجتبى و علىّ فرزند امام حسین علیهم‏السلام. فاطمه فرزند امام مجتبى علیه‏السلام خود دریایى از کرامت و عفاف است به گونه‏اى که امام صادق علیه‏السلام درباره‏اش مى‏فرماید:

«کانت صدّیقةً لم تُدْرَک فى آل الحسن اِمْرَاَةٌ مثلُها؛ او بسیار راستگو بود که در خاندان امام مجتبى هیچ زنى به همتایى او نمى‏رسید.»(3) او در سایه‌سار نخل بالنده‏ى امامت به مقامى رسیده که امام باقر علیه‏السلام مى‏فرماید:

«روزى مادرم در زیر دیوارى نشسته بود که ناگاه صدایى از دیوار برخاست و از جا کنده شد. در حال فرود آمدن بود که مادرم با دست خود به دیوار اشاره نمود و فرمود: «لا وَ حقِّ المصطفى ما اَذِن اللّه لک فى السّقوط فَبَقِىَ مُعَلّقا فى الجوّ؛ سوگند به حق مصطفى تو نباید فرود آیى که حق تعالى تو را به افتادن رخصت نمى‏دهد پس آن دیوار در فضا معلّق باقى ماند، تا مادرم از آن جا بگذشت.»(4)

این چنین است که فضیلت مادرىِ پنجمین امام معصوم را دارا مى‏گردد و به سال 57 (پنجاه و هفت) هجرى قمرى دامنش گل وجودى باقر العلوم علیه‏السلام را متجلّى مى‏سازد و در هاله‏اى از نور و عظمت قرار مى‏گیرد.

نوه‏ى امام على ابن ابى‏طالب علیه‏السلام، دختر امام حسن، عروس عمویش امام حسین، همسر امام زین العابدین، و مادر امام محمد باقر علیه‏السلام عظمت و نورى که فقط بیانگر آن این کلام الهى است که فرمود: «فتبارک اللّه احسن الخالقین.»(5)

درخشش این معنویّت همچنان رو به فزونى داشت تا در همراهى امام حسین و شرکت در نهضت خونین ابى‏عبداللّه علیه‏السلام در کنار امام زین العابدین علیه‏السلام به اوج خویش رسید و نورانیّت او «بَدر» تمام و کمالِ تامّ و تمام یافت. داغ شهادت سیّدالشهدا و خاندان وحى از آن جمله برادرش قاسم ابن الحسن او را مرتبتى بزرگ بخشید و با محافظت از جان فرزندش امام باقر علیه‏السلام که بیش از چهار سال نداشت حقّ بزرگ خویش را بر امت اسلامى و دیگر ائمه‏ معصومین علیهم‏السلام جلوه‏اى دیگر بخشید.


باقِر آل محمّد صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله

نشانه‏هاى صدق بشارت پیامبر گرامى اسلام صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله ظهور یافته و لحظه‏هاى دیدار جابر با امام باقر علیه‏السلام نزدیک شده او مشتاق است تا شاهد اعجاز عینى و خارجى سوره‏ کوثر باشد زیرا پیامبر گرامى اسلام صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله از پیش به جابر ابن عبداللّه انصارى بشارت داده بود که تو زنده میمانى و فرزندى از من را ملاقات خواهى نمود که همنام من است و سیمایش همانند سیماى من و به صورتى عمیق و شگفت علم را مى‏شکافد و از او خواسته بود که سلامش را به او برساند. لحظه‏ موعود فرا مى‏رسد. در یکى از کوچه‏هاى مدینه به او برخورد مى‏کند. در او به دقّت مى‏نگرد و مى‏گوید: «این همان سیماى رسول گرامى اسلام صلى‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله است.» بر سرش بوسه مى‏زند و مى‏گوید: «پدر و مادرم فدایت، جدّت رسول گرامى اسلام به تو سلام رسانده است.»

حضرت پاسخ مى‏دهد که بر رسول گرامى اسلام سلام باد. پس از آن بود که جابر به دیدار حضرت مى‏شتافت و شاید رمز و راز بعضى از اختلافاتى که در روایات مرتبط با آن دیده مى‏شود، به خاطر همین دیدارهاى مختلف است.

سلیمان ابن ابراهیم قنْدوزى از دانشمندان اهل تسنن در کتاب خود «ینابیع المودّه» فصلى را در بیان نام‏هاى ائمه‏ دوازده‏گانه گشوده و در آن روایاتى را نقل مى‏کند که پیامبر گرامى اسلام اوصیاى خویش را از امام على علیه‏السلام تا حضرت مهدى علیهم‏السلام نام برده و از امام پنجم با لقب باقر یاد مى‏کند و مى‏فرماید: «فاذا انقضت مدّة الحسین فالامام ابنه على و یلّقّب بزین العابدین فبعده ابنه یلقّب بالباقر.»(6)

زندگى آن حضرت به حق درخشش لقب باقر العلوم بود که رسول خاتم صلى‏ الله ‏علیه ‏و ‏آله با دید الهى و غیبى خویش از پیش اعلام داشته بود. او چشمه‏سار حکمت و دانشى بود که خداوند متعال آن را در خاندان رسالت به ودیعت نهاده بود چنان که آن حضرت به سلمة ابن کهیل و حکم ابن عُتیبَه از فقهاى اهل تسنن فرمود: «شَرِّقا وَ غَرِّبا فَلا تَجِدان عِلما صحیحا الاّ شیئا خَرَجَ من عندنا؛ به شرق و غرب بروید ولى دانشى صحیح نخواهید یافت، مگر آنچه از سوى ما صادر شده باشد.»(7) و مى‏فرمود: «اگر حدیثى را براى شما بیان کردم، از شاهد و مدرک قرآنى آن از من بپرسید. سپس حضرت فرمود: «خداوند از قیل و قال (پرگوئى) و نابودى مال و سؤال نمودن زیاد نهى نموده است، حاضران گفتند: اى فرزند رسول خدا! مدرک قرآنى این مطلب چیست، حضرت فرمود:(8) آن جا که خداوند مى‏فرماید: در بسیارى از سخنان در گوشى (و جلسات محرمانه) آن‏ها خیر و سودى نیست.»(9) و نیز فرمود: «اموال خود را که خداوند وسیله‏ قوام زندگى شما قرار داده به دست سفیهان نسپارید(10) و در آن آیه که مى‏فرماید: از چیزهایى نپرسید که اگر براى شما آشکار گردد، شما را ناراحت مى‏کند.»(11)

محمد ابن مسلم مى‏گوید: «در هر یک از مسائل علمى که برایم مشکلى پیش مى‏آمد، از امام محمدباقر علیه‏السلام سؤال مى‏کردم تا آن که سى‏هزار حدیث از آن حضرت و شانزده هزار حدیث از امام صادق علیه‏السلام سؤال نمودم.»(12)

حبابه‏ والبیّه (از زنان پرهیزکار و داناى به مسائل حلال و حرام(13) منظره‏ شکوهمندى و جلوه‏ عظیم علمى امام را این چنین بیان مى‏دارد: «مردى را دیدم به هنگام عصر نزدیک غروب در مکان ملتزم یا مابین درِ خانه‏ کعبه و حِجر دست به دعا برداشته و چون مردم به سویش شتافتند و مشکلات علمى خویش را با او در میان گذاشتند، با آن زمان اندک از جاى برنخاست تا این که در هزار مسأله به آنان پاسخ گفت. سپس به سوى منزلگاه خویش حرکت نمود. در این زمان کسى با صداى بلند ندا کرد که بدانید اینست نور روشن و درخشان و نسیم خوشبو و حقّى که قدرش در میان مردم ناشناخته مانده است.

عدّه‏اى گفتند: این فرد کیست، در پاسخ بدانان گفته شد: «محمّد ابن على الباقر عَلَم العلم و النّاطق عن الفهم؛ او محمد ابن على شکافنده‏ دانش، نشانه و پرچم علم و گوینده‏ سخن از روى آگاهى و فهم است.»(14)

ممکن است این سؤال مطرح شود که در آن زمان کم چگونه حضرت به هزار سؤال پاسخ دادند؟ لااقلّ اگر براى هر جواب نیم دقیقه زمان را در نظر بگیریم، زمانى طولانى خواهد شد که آن وقت تناسب با آن نخواهد داشت.

در پاسخ مى‏توان گفت: اگر فرض کنیم، جواب سؤالات صحیح بودن و باطل بودن یا بله و خیر باشد از جهت تناسب زمان مشکلى نخواهد داشت.

ثانیا ممکن است تعبیر به هزار سؤال نشانه‏ کثرت و زیادى سؤال‏ها بوده باشد نه این که دقیقا هزار سؤال باشد علاوه بر این ممکن است، افراد زیادى سؤالات مشترک داشته‏اند و زمانى ‏که سؤال یک فرد پاسخ داده مى‏شد، دیگران نیز جواب خود را دریافت مى‏داشته‏اند و بدین جهت تعبیر به پاسخگویى به هزار سؤال شده است.


امام باقر علیه‏السلام از نگاه دانشمندان اهل تسنن

ابن حجر هَیْثَمى از متعصّبان اهل تسنن درباره امام باقر علیه‏السلام مى‏نویسد:

«ابو جعفر محمّدٌ الباقر سُمِّى بذالک مِنْ بَقَرَ الاَْرضَ اى شَقَّها وَ آثارَ مُخْبَئاتِها وَ مَکامِنها فلذالک هُوَ اَظْهَرَ مِنْ مُخْبَئاتِ کُنُوزِ المعارِف و حقائق الاحکام ما لایخفى الاّ على مُنْطَمِسِ الْبَصیرة اَو فاسِدِ الطّویّة وَ مِنْ ثمّ قیل فیه هو باقِرُ العلم وَ جامعه و شاهِرُ علمِه وَ رافِعُهُ؛ لقب باقر براى ابو جعفر محمّد باقر برگرفته از شکافتن زمین و بیرون آوردن گنج‏هاى پنهان آن است، بدین جهت که او از گنج‏هاى پنهان معارف و حقایق احکام آن قدر آشکار ساخت که جز بر افراد بى‏بصیرت و دل‏هاى ناپاک پوشیده نیست و از این جاست که وى را شکافنده و جامع دانش و نشر دهنده و بر افرازنده‏ى علم خویش نامیده‏اند.

وى سپس به شخصیّت امام در بعد عرفان اشاره مى‏کند و مى‏گوید:

«و لَهُ من الرّسوخ فى مقامات العارفین ما یکلُّ عنه اَلْسِنَةُ الواصفین و له کلماتٌ کثیرةٌ فى السلوک و المعارف لا تَحتَمِلُها هذه الْعِجالة؛ و براى او از استوارى و ثبات در مراحل سلوک عرفانى منزلتى است که وصف کنندگان از بیان آن عاجزند و در زمینه‏ این سلوک و معارف داراى کلمات فراوانى است که فرصت، مجال طرح آن را نمى‏دهد.»(15)

عبدالله عطاء مکّى از دانشمندان عصر امام مى‏گوید: «هیچ گاه دانشمندان را از نظر علمى بدان سان که نزد امام محمد باقر علیه‏السلام بودند کوچک و حقیر نیافتم. دیدم حکم ابن عُتَیبَه را با همه‏ زیادى علم و منزلتى که در نزد مردم داشت، در مقابل آن حضرت همانند کودکى بود که در مقابل معلّم خویش نشسته باشد.»(16)

«جاحظ» دیگر دانشمند برجسته‏ اهل تسنن آفاق زیبا و بلنداى کلام حکیمانه‏ امام باقر علیه‏السلام را این گونه ترسیم مى‏کند: «قد جَمَع محمّد ابن على ابن الحسین علیهم‏السلام صلاح حال الدّنیا بِحذافیرها فى کلمتین فقال: صلاح جمیع المعایش وَ التّعاشر مِلاُْ مکیال: ثلثان فِطْنَة و ثُلُثُه تغافلٌ؛ محمّد ابن علىّ ابن الحسین مصلحت تمامى زندگى دنیا را در دو کلمه جمع نموده و فرموده است: صلاح همه‏ زندگى‏ها و روابط و معاشرت «با دیگران» در پر نمودن پیمانه‏اى است که دو سوم آن هوش و فراست و زیرکى و یک سوم آن تغافل (و خود را به غفلت زدن در بعضى از امور) است.»(17)

قتاده فقیه بصره به امام باقر علیه‏السلام گفت: «به خدا سوگند من در نزد فقیهان و ابن عبّاس نشسته‏ام اما اضطراربى که در نزد شما دارم، در نزد هیچ یک از آنان نداشته‏ام.

فقال له ابو جعفر علیه‏السلام اَتَدْرى این اَنت، انت بین یدى بیوتٍ اذن اللّه ان ترفع و یذکر فیها اسمه...؛

فرمود: آیا مى‏دانى که در کدامین مکان قرار گرفته‏اى؟ تو اکنون در مقابل خانه‏هایى هستى که خداوند به رفعت و بلندیِ مرتبه‏ى آن رخصت داده است و نام خدا در آن برده مى‏شود و صبح و شام خداى را در آن خانه‏ها تسبیح مى‏کنند و آنان مردانى هستند که تجارت و خرید و فروش آنان را از یاد خدا و اقامه‏ نماز و پرداخت زکات باز نمى‏دارد.

تو در این گونه مکانى و ما داراى این خانه‏ها.»(18)

نظیر همین سؤال را عکرمة دیگر دانشمند اهل تسنن از امام علیه‏السلام نمود و پاسخى نظیر پاسخ قتاده دریافت داشت.(19)

فخر رازى از علماى اهل تسنن در تفسیر خود در بیان نظرهاى مختلف راجع به معناى کوثر مى‏نویسد:

«سومین نظر در معناى کوثر این است که منظور از آن، فرزندان پیامبر اسلام صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله است و این به آن جهت است که این سوره در ردّ کسانى نازل شده است که از آن حضرت به خاطر نداشتن فرزند عیبجویى مى‏کردند که در این صورت معناى آن این است که خداوند تو را فرزندان و نسلى عطا مى‏کند که در طول تاریخ برقرار خواهند ماند. سپس مى‏گوید: ببین که چقدر انسان‏ها از اهل‌بیت پیامبر صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله به شهادت رسیده‏اند اما جهان همچنان شاهد رونق فزاینده‏ آنان است. آن‌گاه بنگر که چه تعداد از بزرگان اندیشمند مانند امام باقر، امام صادق، امام کاظم، امام رضا علیهم‏السلام و محمّد نفس زکیّه در میان آن‏ها جلوه‏گر شده است.»(20)


چرا او؟

مطلبى که لازم است بدان بپردازیم، این است که چگونه امام پنجم علیه‏السلام به باقر لقب یافت با این که همه‏ معصومین شکافنده‏ دانش و علم بوده‏اند؟

براى بررسى و تحلیل آن لازم است که به موقعیّت و زمان ویژه‏ امام باقر علیه‏السلام توجه نمائیم.

بعد از رحلت پیامبر صلى ‏الله ‏علیه ‏و ‏آله حوادث تلخ و ناگوارى براى جهان اسلام و اهل‌بیت علیهم‏السلام پیش آمد که موجب شد امام على علیه‏السلام به مدت بیست و پنج سال خانه نشین گردد و مردم نتوانند از دانش آن امام بهره‏ لازم را ببرند. در دوره‏ پنج ساله‏ حکومت آن حضرت ناکثان (عهدشکنان)، قاسطان (معاویه و اصحاب او) و مارقان (خوارج نهروان) نیز با جنگ‏هاى خود فرصت تعلیم گسترده را از آن امام سلب نمودند.

امام مجتبى علیه‏السلام نیز پس از دوره‏ حکومت کوتاه خود، همین مشکلات و تنگناها را داشته و خفقان حاکم اموى و تبلیغات مسموم آنان راه‏هاى روى آورى مردم به سوى آن حضرت را سد نموده بود. این خفقان در دوران امام حسین علیه‏السلام به اوج خویش رسید. به طورى که هر گونه امکان تبلیغ و بیان فروعات احکام را از ابى عبداللّه علیه‏السلام سلب نمودند.

اگر روایات فقهى را مورد مطالعه و دقّت قرار دهیم مشاهده مى‏کنیم که روایات امام حسین علیه‏السلام در این زمینه اندک است، تازه همان روایات نیز از طریق فرزندان معصومش علیهم‏السلام به ما رسیده است.

این خفقان در کربلا به اوج خود رسید و پس از شهادت آن حضرت تا پایان عمر امام زین العابدین علیه‏السلام نیز سایه سنگین و شوم استبداد بر امّت اسلامى گسترده بود امّا در زمان امام باقر علیه‏السلام وضعیّت به گونه‏اى دیگر شده بود. از یک سو فرقه‏هاى مختلف و مکتب‏هاى گوناگون سؤالات زیادى را در ذهن‏ها پدیدار ساخته بود که جواب و تحقیق درباره‏ آن را دنبال مى‏کردند که مناظرات امام علیه‏السلام گواه آن است و از سویى دیگر مظلومیت اهل‌بیت علیهم‏السلام براى جامعه‏ اسلامى به صورت روشن‏ترى پدیدار شده بود و موجب توجه و جذب دل‏هاى مستعدّ به سوى آن بزرگواران شده بود و این در حالى بود که ضعف حکومت اموى و قیام‏هاى مختلفى که در مملکت اسلامى علیه آنان انجام مى‏گرفت فرصت پرداختن و ایجاد حسّاسیت نسبت به اهل‌بیت را از آنان گرفته بود.

در این زمان بود که امام باقر علیه‏السلام در صحنه‏ علمى ظهور یافت و علوم دینى و الهى را فرا راه حقّ جویان قرارداد و با تبیین درست و اصیل دیدگاه دین، جلوه‏ زیبایى از دانش و آگاهى و معرفت را ترسیم نمود و انسان‏هاى دور افتاده از ساحل را به آب‏هاى زلال حقیقت رهنمون شد. او بار دیگر اعجاز علمى نسل کوثر را متجلّى ساخت و گل‏واژه‏هاى علم و آگاهى را از بوستان قرآن و سنّت به دل‏هاى حق‏جو هدیه نموده تا همچنان به عنوان باقرالعلوم آل محمّد بر تارک قرون و اعصار هرچه شکوهمندتر بدرخشد.


پى‏نوشت‏ها:

1 ـ بحارالانوار، ج 45، ص 175.

2 ـ الغدیر، ج 1، ص 197.

3 ـ اصول کافى، باب مولد ابى جعفر علیه‏السلام ، ج 1، ص 390.

4 ـ همان.

5 ـ مؤمنون/ 14.

6 ـ ینابیع المودّه، ج 3، باب 76 ـ فى بیان الأئمة الاثنا عشر ـ ص 284.

7 ـ بحارالانوار، ج 46، ص 335.

8 ـ همان.

9 ـ نساء/ 114.

10 ـ همان/ 5.

11 ـ مائده/ 101.

12 ـ اختیار معرفة الرجال (کشّى)، صص 163 و 167.

13 ـ سفینة البحار، حرف حاء.

14 ـ بحارالانوار، ج 46، ص 259/ مناقب، ج 3، ص 317.

15 ـ الصّواعق المحرقة، ص 201.

16 ـ حلیة الاولیاء، ج 3، ص 186/ ارشاد مفید، ص 280، به نقل از بحارالانوار، ج 46، ص 286 و تذکرة الخواصّ، ص 337 و البدایة والنّهایة «ابن کثیر»، ج 9، ص 311، به نقل از سیره‏ پیشوایان، ص 308.

17 ـ البیان و التّبیین، ج 1، ص 84، نقل از بحارالانوار، ج 46، ص 289.

18 ـ بحارالانوار، ج 46، ص 357.

19 ـ همان، ص 258.

20 ـ تفسیر فخر رازى، ج 32، ص 124.

منبع:

مجله ‏مبلغان، شماره 9 ، عباس کوثرى.



نوشته های دیگران ()
نویسنده متن فوق: » سید جعفر یوسفی ( پنج شنبه 87/4/13 :: ساعت 4:43 عصر )

»» لیست کل یادداشت های این وبلاگ

غدیر نقطه ای برای نمایش ولایت
رئیس جمهور روحانی
آخر الزمان و عقلانیت انسان ها
شعری از محمدعلی بهمنی
اس ام اس های عاشورایی
دوراهی
عوامل بصیرت زا از کلام رهبر
امتیازات ویژه خداوند برای روزه داران خوش اخلاق
روزه را به بهانه گرما ترک نکنیم !!
می دانید چرا کسی سطل آشغال آتش نمی زند!
همسرداری آیه الله بهجت
ولی عصر در کلام آیه الله بهجت
ماجرای نماز شب آیت الله بهاءالدینی
وصیه های ایت الله قاضی به شاگردانشان
[عناوین آرشیوشده]

>> بازدید امروز: 50
>> بازدید دیروز: 121
>> مجموع بازدیدها: 714379
» درباره من

دل نوشته
سید جعفر یوسفی
سلام دوستان عزیز، از اینکه به کلبه کوچک ما هم سر می زنید ممنونم. سید جعفر یوسفی هستم درسال1363 در خطه مقدس مشهد به دنیاآمدم و هم اکنون طلبه حوزه علمیه قم می باشم . کارم تحصیل علم است و به این افتخار می کنم . به فکر این بودم که وبلاگی را راه اندازی کنم و در حد وسع خود ،مطالبی را در آن گردآوری نمایم و اکنون بحمد الله به این خواسته دست یافتم. امیدوارم این کار را ادامه دهم و سختی های کار مرا از ادامه دادن این روند منصرف نگرداند.

» پیوندهای روزانه

اخبار روز [81]
[آرشیو(1)]

» فهرست موضوعی یادداشت ها
قرآن شناسی[9] . ولایت فقیه[7] . آیت الله مصباح[7] . حجاب[5] . قرآن[5] . قاعده[4] . مقبوله عمر بن حنظله[4] . وجود ذهنی[4] . شبهات[4] . اوصاف قرآن[4] . ایران[4] . حضرت زهرا[4] . دین[4] . زیبایی حجاب[4] . آیت الله مصباح یزدی[4] . امام خمینی[4] . انقلاب اسلامی[4] . امامزادگان[3] . امام رضا ع[3] . برنامه[3] . سبک زندگی[3] . خدا[3] . خلاصه قرآن شناسی[3] . تقوا[3] . انسان[3] . عبودیت[3] . سبک زندگی معنوی امام رضا ع[3] . شعائر الهی[3] . وحی[3] . هدف خلقت[3] . قاعده الواحد[3] . فقه[3] . عناوین قرآن[2] . فلسفه[2] . عبادت[2] . مزایا[2] . معشوق[2] . منزلت عقل[2] . نقش نماز[2] . هندسه معرفت دینی[2] . معدومات[2] . معرفت دینی[2] . کتاب[2] . هدف[2] . عاشق[2] . عشق به خدا[2] . عفاف[2] . عفت[2] . سبک زندگی معنوی[2] . سید صدرالدین دشتکی[2] . صدق[2] . عقلانیت[2] . غرب[2] . حقوق[2] . دستاوردها[2] . دشتکی[2] . اشکالات[2] . اعجاز قرآن[2] . آیت الله بهجت[2] . آیت الله جوادی[2] . آیت الله جوادی آملی[2] . استقراء[2] . استقرای تام . استقرای ناقص . اسعد العجم . اسلام ناب . اشتراوس . آیت الله ریشهری . آیت الله قاضی- موعظه- عمل- دستورالعمل- شاگرد . آیت الله قرهی . آیت الله لاریجانی . 4 عمل پر محتوا . iran . qoran . آثار . آخرالزمان . آرامش . آرامش جامعه . آزدای . آشغال- هاشمی- آیت الله- ازدحام- حادثه- ده نمکی- حرف حساب . آیت الله . آیت الله آملی لاریجانی . آیت الله بهاء الدینی- نماز شب- شهید صیاد شیرازی- آیت الله صدیقی . آیه 146 اعراف . آیه 21 . آیه 39 یونس . اباالحسن . ابناء فارس . اتمام حجت . اثبات اعجاز قرآن . احیای معنویت . ادراک عقلی . ادله . ادله قاعده . ارزش انسان . ارسطو . اس ام اس . اس ام اس های عاشورایی . آیت الله بهجت- امام عصر عج- آیت الله جوادی- مردم قم . انتخابات . انقلاب اسلامی ایران . انقلاب عرفانی . اهل الفارس . اهل بیت . اوصاف . الاسلام . الحکومة . النظام . الواحد . امام باقر . امام رضا علیه السلام . امام علی علیه السلام . برنامه عبادی . برهان . بصیرت-رهبری-بصیرت زا-شبهه ها-عمار . بلاغ . بمب گذاری . بندگی . بیابان زدایی . پاشیدن بذر . پاکدامنی . پست مدرنیسم . پیام امام خمینی . پیام رهبری . پیام، زندگی . پیامدهای معرفتی . پیامک . پیامک دهه فجر . تب . تب بر . تحدی . تربیت . تعظیم . تقسیم بندی محتوایی . دعای نور . دفاع مقدس . دلالت . دلنوشته . دلیل عقلی . دهه فجر . دیدگاه ها . دستاوردهای راهبردی . خشنودی خدا . سبک زندگی امام رضا . زیبایی زن . دین- تحیر- رفع تحیر- دو راهی- جاده- زندگی- دنیا- آخرت . دین داری . رئیس جمهور روحانی، روحانی، رئیس جمهور، سفر، نیویورک، آمریکا، ره . راز اعجاز قرآن . راز عربی بودن . رَجُلٌ مِن أهلِ قُم . رهبری . روایة النبی ص . روزه- گرما- ثواب . روزه-اخلاق نیکو . ریشه ها . رکن . زن . زندگی . زیبایی . حقوق شهروندی . حقیقت نماز . حکم ایجابی . حکومت . حکومت اسلامی . حکومت مهدی ع . حکیم . خارق العاده . خاطرات . خبرگان . خلاصه مقاله . درس اخلاق . درس نامه . حضرت زهرا س . حفظ نظام . حق . حق الیقین . حق شهروندی . توصیه . توصیه های قرآنی . تولیدات داخلی . جامعه . جهاد کشاورزی . چشم انداز . چشم به راه . بالغه . بحران فکری . حجاب به زن زیبایی می دهد . حجاب زن . حجاب و آزادی . حجت الاسلام دکتر رضوانی . حدیث کساء . غربشناسی . غصب حق . فارابی . فاطمه . فاطمیه . فراتر از زمان . فرج . فرقان . عقلانیت، آخرالزمان، مسئولین، تهمت، اقتصاد، تولید داخلی، دشمن . عقول کامله . علامه مصباح یزدی . علم . علوم انسانی . علی . عناوین . قرآنی . قلمرو دین . قواعد فقهیه . لاریجانی . مازندران . مباحث بنیادی . مبارک . مبنا . مبنای قاعده . مبین . مثانی . محافظ . محافظت . محبت . محبت، محبت الهی، علامه طباطبایی، عشق . محرم . مد . مد حجاب . مدرنیته . مردم قم . صدق قاعده . شریعت . شان عقل . عقل . عاشورا . عشق . شعر . شعر عاشورایی . شناور . شهید چمران . شهید صفار هرندی . شهید مطهری . شهید نیک نژاد . شوهرداری . شکم . صادر اول . صحف . سپاه . ستایش آمیز . سخنان رهبری . سعد و نحس بودن ایام . سلام . سلامت جسم . سلامت روح . سلمان . سلوک . سهرو حسن . سوره عمران . سیاست گذاری . کعبه . معرفت شناسی . ویژگی ها . ویژگی های دنیا . ویژگی های نماز . یوسف . ههدف . واژگان . وجدان بشری . وجوب حفظ نظام . وقار . ولایت . نقل . نماز . نماز کلید گشایش . نکته . هستی شناسی . همسرداری- رسول خدا ص- رفتار نیک با همسر- زن- امیرالمومنین ع . هندسه . منطق . مهیمن . موشک . میرزا مهدی آشتیانی . نزول تدریجی . نزول قرآن . نسبی گرایی . نظرات آیت الله مصباح . نظرات علامه طباطبایی . مفاتیح الجنان . مفهوم . مقام معظم رهبری . مقبوله . مقبوله عمر به حنظله . من حاز ملک . منابع طبیعی . منافقین . منرلت عقل . مشرق زمین . قاعده فقهیه . قاعده من حاز ملک . قانون جزایی . قانون مدنی . فلسفه اسلامی . فلسفه سیاسی اسلامی .
» آرشیو مطالب
فروردین 1386
اردیبهشت 1387
خرداد ماه 1387
تیر ماه 1387
مرداد ماه 1387
شهریور ماه 1387
مهرماه 1387
آبان ماه 1387
آذر ماه 1387
بهمن ماه1387
فروردین 1388
خرداد 1388
تیر ماه 1388
فروردین 90
فروردین 92
خرداد 92

» لوگوی وبلاگ


» لینک دوستان
لحظه های آبی( سروده های فضل ا... قاسمی)
شین مثل شعور
پاسدار و عاشق ولایت
قل هوالله احد
نظرمن
جاده های مه آلود
قیدار شهر جد پیامبراسلام
بوستــــــان ادب و عرفــان قـــــــرآن
سجاده ای پر از یاس
مــــــــــــــبـــــــلِّــــــــــــغ اســــــــلـــام
...عاشقم بر همه عالم که همه عالم از اوست
اسپایکا
لیلی و مجنون
جریان شناسی سیاسی - محمد علی لیالی
رقص خون
****شهرستان بجنورد****
مشاور

قرآن
دینی
سلام دوستان عزیزم به وبلاگ جبهه بیداری اسلامی خوش آمدید
بصیرت مطهر
عشق مشعلدار
►▌ رنگارنگ ▌ ◄
.: شهر عشق :.
هواداران بیرجندی دکتر قالیباف
تراوشات یک ذهن زیبا
نقدونظر
بوی سیب BOUYE SIB
بادصبا
دوستدار علمدار
ابـــــــــــرار
شــــــهدای روستای مـــکـــی کوهسرخ
خدایا،عاقلی مودبم فرما
مرام و معرفت
(بنفشه ی صحرا)
پرستوی مهاجر
:: امـــید وصـــل ::
علمدار بصیر
اواز قطره
تعمیرات تخصصی پرینترهای لیزری رنگی ومشکی وفکس وشارژکارتریج درمحل
مهاجر
موعود
خوزستان مظهر شجاعت وفداکاری ملت ایران است
به یاد تنهاترین سردار-امام حسن مجتبی علیه السلام
طوبای محبت
اخلاق ، روان شناسی ، عقاید
گنجگاه
روان شناسی * 心理学 * psychology
مهربونی
دل نوشته های یک دیلامی
---پــــــلاک عاشــــقی مـــــــن---
منتظران مهدی(عج)
http://saman1348.blogfa.com/
*(حرفهای نگفته)*
پایگاه شهیددکترچمران-چریان
گل گشت
عدالت جویان نسل بیدار
صل الله علی الباکین علی الحسین
شریعت پاینده
قرارمون تو آسمون
صدای مردم نی ریز
فریضه برتر
قوطی عطار
فاو.سرزمین رهایی
Chamran University Accounting Association
مقاله های تربیتی
جهت یاب!
زازران
انتخابات 92 و انتخاب گزینه اصلح
رهسپاریم با ولایت تا شهادت
اللهم اجعلنا من انصاره و اعوانه
سجاده ای پر از یاس
یوسف فاطمه
مجاورِ آقا
پیامبر اعظم
آسمان آبی
جمهوریت
طب مذهبی دکتر رحمت سخنی
آریایی
علوم قرآنی
خاکیان ناسپاس
تنها امید
دعا و نیایش (بر محمد و آل محمد صلوات)
عاشق
حزب اللهی مدرنیته
درد و دل های یک خبرنگار
ترنم باران بهاران ( نظرآباد )
دکتر خسرو پناه
بنیاد حکمت اسلامی صدرا
دکتر عصام العماد
موسسه تحقیقاتی اسراء
پایگاه علمی فرهنگی تجلی اعظم
معنای زندگی
جوادقدرتی..خوش آمدید..javadghodrati..بفرماییدچایی..نظریادت نره..
وفا
شب مهتابی
دل نوشته های من
همه چی
ابن یاسین

» صفحات اختصاصی

» لوگوی لینک دوستان















» طراح قالب